Kaszinótojás kialakulásának története

A kaszinótojásról már az I. században született feljegyzés és azóta folyamatosan meghódította a nemzetközi konyhákat. Be szeretnénk mutatni, hogy milyen országokban terjedt el, milyen elnevezéseit használják és milyen különlegességei vannak.


 • Napjainkig
 • Az államok között is több néven terjedt el a kaszinótojás, úgymint "töltött tojás", "saláta-tojás", "öltözött tojás" vagy "angyali-tojás". Utóbbi elnevezés oka, hogy kerülni akarták a Sátán gyakori emlegetését, főleg a vallásos, keresztény területeken. Sőt, külön receptek készültek „Angel Egg" néven, ami tulajdonképpen már a kaszinótojás töltelékének kímélő összetételére utalt. Ugyanis az angyali jelző az enyhébb fűszerezésre, könnyen emészthető ízesítésre vonatkozott. Napjaink „angyali" kaszinótojás töltelékében a majonézt kiváltják zsírmentes joghurttal, ebbe csicseriborsót tesznek és enyhén sózzák-borsozzák.

  USA
 • A magyar háziasszonyok is szívesen tesznek kaszinótojást különböző családi-baráti összejövetelekkor, ünnepekkor a vendégek elé. A magyar konyha sajátosságait kihasználva, a különböző fűszerek és idénygyümölcsök-zöldségek lehetőséget biztosítanak a látványos és ízletes hidegkonyhai készítmények tálalásához, melynek talán legegyszerűbben elkészíthető dísze a kaszinótojás. Előkelő, azaz első helyen szerepel a menükártyákon, étlapokon, de gyakran főételként is fogyasztjuk a kaszinótojást, tejfölös-mustáros szósszal leöntve és a sütőben arany barnára sütve, hasábburgonyával.

  Európa
 • Az európai és mexikói fűszernövényeket előszeretettel alkalmazzák a kaszinótojás és a hidegtálak készítése során egyaránt, főleg a déli és a közép-nyugati régióban. A hagyományos mexikói konyhából a chili, a majoránna, a gyömbér valamint a Jalapenos paprika mára kedvelt fűszerei a hidegkonyhai készítményeknek. Szintén mexikói ötlet a tésztasalátán, feketebab-salátán vagy a paradicsomos-zöldséges ágyon tálalt kaszinótojás.

  USA
 • Európa mediterrán égövbe tartozó területein is közkedvelt a kaszinótojás, például Máltán bajd mimli, azaz töltött tojásként ismerik. Önálló előételként kevésbé, inkább a tonhal, paradicsom és kapribogyó mellett kerül a hidegtálakhoz a kaszinótojás. Görögországban természetesen az olívabogyó és a feta sajt színesíti még a hidegkonyhai ételeket.

  Európa
 • Közismert, hogy az USA-ban etnikai befolyások vannak az élet minden területén, így a konyhaművészetben is. Azt mondják, semmiről nem mondható el, hogy „igazi amerikai", kivéve az indián őslakosok által készített, feljegyzett recepteket tartják eredetinek.

  USA
 • Németországban, a Baden-Württemberg tartományban főként a tobozos fák sötét színéről híres Fekete-erdő vidékén stílusosan fekete kaviárral tálalják a kaszinótojást; sok idelátogató gourmand turista nem csekély elégedettséggel számol be a fantáziadús német hidegtálakról és hidegkonyhai készítményekről.

  Európa
 • A hétköznapokon túl családi összejöveteleken, a Superbowl ideje alatt, húsvétkor, Július 4-én, Halloween és Hálaadás idején valamint karácsonykor és szilveszterkor is előszeretettel fogyasztják a kaszinótojást és egyéb hidegkonyhai készítményeket Amerikában. Az elfoglalt háziasszonyokat kímélve a szupermarketekben előre elkészített dekoratív hidegtálak és kaszinótojás kapható. Ami az európaiak számára furcsaság lehet, hogy előre megfőzött és pucolt tojást is megtalálható az üzletek hűtőiben, sőt tojásformára öntött üveg- és porcelán tálcákat is lehet vásárolni.

  USA
 • Belgiumban, Hollandiában és Németország nagyobb részén a kaszinótojás az "orosz tojás" megnevezést kapta, nem azért, mert a kaszinótojás esetleg Oroszországból származna, hanem ezekben az országokban főként oroszsaláta-ágyon kerül a hidegtálak mellé. Ritkán tálalják önálló előételként a kaszinótojást, főként más hidegkonyhai ételek, mint például főtt krumpli, sárgarépa, uborka, alma, főtt kockára vágott csirkehús és különféle szószok mellett kerül a hidegtálakra.

  Európa
 • November 2. National Deviled Egg Day! Az amerikaiak nem aprózzák el... az etnikai sokszínűség ellenére a tagállamok többségében ünneplik és elismerik, hogy a kaszinótojás is felkerült a „nemzeti ételek ünnepnapjai" listájára. A „nemzeti ördögi tojásnap" mi másról szólhatna, mint a kaszinótojás extrém mennyiségű elfogyasztásáról. Egy „nem hivatalos nemzeti ünnepről" van szó, ezen napon az éttermek kaszinótojás- és hidegtál-specialitásokat szolgálnak fel; érdekességképp a világhírű séf, a 16 Michelin csillaggal is kitüntetett Gordon Ramsay hollywoodi éttermében ilyenkor 8$-ért kapható egy kaszinótojás. Ramsay ezt az elismerést a tradicionális ételek újraértelmezéséért, meglepő, különleges ízvilággal történő elkészítéséért kapta. Az általa készített kaszinótojás tölteléke többek között extrém mennyiségű baconszalonnát tartalmaz.

  USA
 • Svédországban, a "hidegkonyha hazájában" hagyományos étel a kaszinótojás, nemcsak húsvétkor, baráti összejövetelekkor, de a hétköznapokban is családi asztalra kerül. A skandináv régió éghajlata (hosszú hideg tél, rövid nyár) is hozzájárult ahhoz, hogy talán a svédek készítik a legszínesebb kaszinótojást. A kaviár, a szardella, esetleg egy pácolt heringszelet, a mérnöki pontossággal aprított snidling vagy kapor csodálatos, színes és vidám kiegészítői a kaszinótojásnak. Ugyanez a szín kavalkád jellemzi a hidegtálak és a hidegkonyhai készítmények megjelenését is.

  Európa
 • 1786
 • 1786-ban Nagy-Britanniában jelent meg az első olyan nyomtatott recept a kaszinótojásról, melyben "Deviled Egg" – "Ördögi tojás" néven tüntették fel. Az ördögi jelző az erős, pikáns ízesítésre utal. Egy feljegyzés szerint, az egyház hatására nevezték el az enyhébb fűszerezéssel, "gyomorkímélőbb" összetevőkkel készített kaszinótojást "Angel Egg", azaz "Angyali tojásnak".

  Európa
 • Amerika legkedveltebb „ördögi" kaszinótojás töltelékben megtalálható a füstölt lazac, habosra kikevert avokádó, baconszalonna és cheddar sajt. Ez az ízvilág főleg San Francisco, Bay Area környékén hódít a hidegkonyhákban.

  USA
 • XIV. század
 • Valószínűleg a két nyelven megjelent szakácskönyv is hozzájárult ahhoz, hogy Európában nagyon gyorsan elterjedtek a hidegkonyha alapreceptjei. A kaszinótojást hosszú ideig előételként tálalták, de a XIV. századtól megjelent a klasszikus svédasztalon és a mai napig a hidegtálak elengedhetetlen eleme.

 • Svédországban még ma is az a szokás, hogy a háziasszony már előre elkészíti az ételt és korán reggel a svédasztalra tálalja, mert a családban mindenki más-más időpontban ér haza; nem meglepő, hogy a skandináv országokban található a legtöbb hidegkonyhai ételekre szakosodott vendéglátóhely.

 • I. század
 • Történelmi feljegyzések, utalások szerint először Olaszországban, Rómában készítették az első kaszinótojást, amely Marcus Apicius Gavius mesterszakács, szakácskönyv-író nevéhez köthető. A mesterszakács az I. században élt, egész Olaszországban elismert, köztiszteletben álló ember volt, rengeteg ajándékot és támogatást kapott a császári udvartól, ám extravagáns luxusban élt és teljes vagyonát a fényűző vendéglátásra költötte.

 • Amikor megszállta a félelem az elszegényedéstől, papírra vetette receptjeit és a szakácskönyvét a latin mellett, görög nyelvre is lefordítatta. A sikerben már nem tudott fürdeni, mert a félelem olyannyira elborította elméjét, hogy megmérgezte magát.

Scroll to Top