Kaszinótojás Európában

Kaszinótojás Európában

Kontinensünk talán egyik "legelvetemültebb" kaszinótojás kedvelői a franciák. Egy XIX. századi angol utazó, William Kitchiner bejárta egész Európát és a franciaországi élményeiről szóló beszámolójából kitűnik, hogy a franciák a tojás elkészítésének 685 módját ismerik. Ebből a kaszinótojásra vonatkozó receptek száma megközelíti a százat. Ahogy ők nevezik OEUF mimóza, a francia hidegkonyha elengedhetetlen eleme. Természetesen önálló előételként is tálalják, kicsit borsosabb, fűszeresebb variációban.

Svédországban, a "hidegkonyha hazájában" hagyományos étel a kaszinótojás, nemcsak húsvétkor, baráti összejövetelekkor, de a hétköznapokban is családi asztalra kerül. A skandináv régió éghajlata (hosszú hideg tél, rövid nyár) is hozzájárult ahhoz, hogy talán a svédek készítik a legszínesebb kaszinótojást. A kaviár, a szardella, esetleg egy pácolt heringszelet, a mérnöki pontossággal aprított snidling vagy kapor csodálatos, színes és vidám kiegészítői a kaszinótojásnak. Ugyanez a szín kavalkád jellemzi a hidegtálak és a hidegkonyhai készítmények megjelenését is.

Belgiumban, Hollandiában és Németország nagyobb részén a kaszinótojás az "orosz tojás" megnevezést kapta, nem azért, mert a kaszinótojás esetleg Oroszországból származna, hanem ezekben az országokban főként oroszsaláta-ágyon kerül a hidegtálak mellé. Ritkán tálalják önálló előételként a kaszinótojást, főként más hidegkonyhai ételek, mint például főtt krumpli, sárgarépa, uborka, alma, főtt kockára vágott csirkehús és különféle szószok mellett kerül a hidegtálakra.

Németországban, a Baden-Württemberg tartományban főként a tobozos fák sötét színéről híres Fekete-erdő vidékén stílusosan fekete kaviárral tálalják a kaszinótojást; sok idelátogató gourmand turista nem csekély elégedettséggel számol be a fantáziadús német hidegtálakról és hidegkonyhai készítményekről.
Európa mediterrán égövbe tartozó területein is közkedvelt a kaszinótojás, például Máltán bajd mimli, azaz töltött tojásként ismerik. Önálló előételként kevésbé, inkább a tonhal, paradicsom és kapribogyó mellett kerül a hidegtálakhoz a kaszinótojás. Görögországban természetesen az olívabogyó és a feta sajt színesíti még a hidegkonyhai ételeket.

A magyar háziasszonyok is szívesen tesznek kaszinótojást különböző családi-baráti összejövetelekkor, ünnepekkor a vendégek elé. A magyar konyha sajátosságait kihasználva, a különböző fűszerek és idénygyümölcsök-zöldségek lehetőséget biztosítanak a látványos és ízletes hidegkonyhai készítmények tálalásához, melynek talán legegyszerűbben elkészíthető dísze a kaszinótojás. Előkelő, azaz első helyen szerepel a menükártyákon, étlapokon, de gyakran főételként is fogyasztjuk a kaszinótojást, tejfölös-mustáros szósszal leöntve és a sütőben arany barnára sütve, hasábburgonyával.

Scroll to Top