Kaszinótojás az USA-ban

Kaszinótojás az USA-ban

November 2. National Deviled Egg Day! Az amerikaiak nem aprózzák el... az etnikai sokszínűség ellenére a tagállamok többségében ünneplik és elismerik, hogy a kaszinótojás is felkerült a „nemzeti ételek ünnepnapjai" listájára. A „nemzeti ördögi tojásnap" mi másról szólhatna, mint a kaszinótojás extrém mennyiségű elfogyasztásáról. Egy „nem hivatalos nemzeti ünnepről" van szó, ezen napon az éttermek kaszinótojás- és hidegtál-specialitásokat szolgálnak fel; érdekességképp a világhírű séf, a 16 Michelin csillaggal is kitüntetett Gordon Ramsay hollywoodi éttermében ilyenkor 8$-ért kapható egy kaszinótojás. Ramsay ezt az elismerést a tradicionális ételek újraértelmezéséért, meglepő, különleges ízvilággal történő elkészítéséért kapta. Az általa készített kaszinótojás tölteléke többek között extrém mennyiségű baconszalonnát tartalmaz.

A hétköznapokon túl családi összejöveteleken, a Superbowl ideje alatt, húsvétkor, Július 4-én, Halloween és Hálaadás idején valamint karácsonykor és szilveszterkor is előszeretettel fogyasztják a kaszinótojást és egyéb hidegkonyhai készítményeket Amerikában. Az elfoglalt háziasszonyokat kímélve a szupermarketekben előre elkészített dekoratív hidegtálak és kaszinótojás kapható. Ami az európaiak számára furcsaság lehet, hogy előre megfőzött és pucolt tojást is megtalálható az üzletek hűtőiben, sőt tojásformára öntött üveg- és porcelán tálcákat is lehet vásárolni.

Közismert, hogy az USA-ban etnikai befolyások vannak az élet minden területén, így a konyhaművészetben is. Azt mondják, semmiről nem mondható el, hogy „igazi amerikai", kivéve az indián őslakosok által készített, feljegyzett recepteket tartják eredetinek.

Az európai és mexikói fűszernövényeket előszeretettel alkalmazzák a kaszinótojás és a hidegtálak készítése során egyaránt, főleg a déli és a közép-nyugati régióban. A hagyományos mexikói konyhából a chili, a majoránna, a gyömbér valamint a Jalapenos paprika mára kedvelt fűszerei a hidegkonyhai készítményeknek. Szintén mexikói ötlet a tésztasalátán, feketebab-salátán vagy a paradicsomos-zöldséges ágyon tálalt kaszinótojás.

Az államok között is több néven terjedt el a kaszinótojás, úgymint "töltött tojás", "saláta-tojás", "öltözött tojás" vagy "angyali-tojás". Utóbbi elnevezés oka, hogy kerülni akarták a Sátán gyakori emlegetését, főleg a vallásos, keresztény területeken. Sőt, külön receptek készültek „Angel Egg" néven, ami tulajdonképpen már a kaszinótojás töltelékének kímélő összetételére utalt. Ugyanis az angyali jelző az enyhébb fűszerezésre, könnyen emészthető ízesítésre vonatkozott. Napjaink „angyali" kaszinótojás töltelékében a majonézt kiváltják zsírmentes joghurttal, ebbe csicseriborsót tesznek és enyhén sózzák-borsozzák.

Amerika legkedveltebb „ördögi" kaszinótojás töltelékben megtalálható a füstölt lazac, habosra kikevert avokádó, baconszalonna és cheddar sajt. Ez az ízvilág főleg San Francisco, Bay Area környékén hódít a hidegkonyhákban.

Scroll to Top