A hidegtálak dísze

A hidegtálak dísze

A hideg előételek nem jelennek meg a mindennapi étkezésünkben, leginkább rendezvényeken, különleges, ünnepi alkalmakkor töltik be az esztétikusan étvágygerjesztő étel szerepét, pedig sok hasznos tulajdonságuk miatt ajánlatos bevezetni étrendünkbe. Előnyük, hogy előre és gyorsan elkészíthetők és megjelenésüknek kellemes hangulatteremtő hatása van.

A hidegkonyhai készítmények általában kisebb mennyiségben kerülnek tálalásra, hiszen tetszetős külsejükkel, változatos ízükkel legfőképp az étvágy fokozására hívatottak. Leggyakrabban a leves kiváltására készítik, különösképp a nyári forróságban optimális és egészséges hűsítő hatást gyakorol az emberi szervezetre.

A mai trend szerint a nyers vagy párolt saláták változatai, kaszinótojás, sonkatekercsek, hideg halak, hússaláták, libamáj, sajtok elengedhetetlen összetevői a hidegkonyhai készítményeknek.

Rohanó világunkban a népesség 45%-a szenved ételallergiában. Az ételintolerancia az immunrendszer és az emésztőrendszer rendellenes egymásra hatása következtében alakul ki. A hidegkonyhai készítmények elkészíthetők glutén- és laktózmentes változatban is, sőt az ovo-vegetáriánusok körében is kedveltek a kaszinótojással díszített hidegtálak. A kaszinótojás mellett húsmentes saláták, kukorica, gomba, uborka és gyümölcsök színesíthetik az egyébként ízletes hidegtálakat.

A tojásokból készíthető hideg előételek töltött tojás és kocsonyázott tojás kategóriákra csoportosíthatók. Töltött, azaz kaszinótojásból a képzeletbeli dobogó 3. helyén szerepel a Töltött tojás oroszosan; a klasszikus kaszinótojás töltelékébe szardellapasztát tesznek, majd az elkészült kaszinótojásokat orosz hússaláta alapra helyezik és egy kevés kaviár is kerül mellé. A 2. helyezet a Töltött tojás norvég módra; ebben az esetben heringsaláta alapon tálalják a kaszinótojásokat, a tetejükre olajbogyószeletek és pácolt heringcsíkok kerülnek, majd jól lehűtött remulád-mártással meglocsolják. Végül a legkedveltebb, ha nem a legfinomabb kaszinótojás változat a Töltött tojás kiskőrösi módra. A félbe vágott tojások egyik felét hagyományos töltelékkel, a másik felét kiváló ízesítésű libamájpürével töltik meg, majd töltelékkel befelé összefordítják őket. Így kerülnek orosz hússaláta alapra, amit remulád-mártással öntöznek meg.

A kocsonyázott tojásokhoz elengedhetetlen a bevert tojás készítése, továbbá a zsírmentes erőlevesből készült aszpik. Általában kisméretű, egyszemélyes fém vagy porcelán tálkákat bélelnek ki aszpikkal, az oldalfalát petrezselyemmel vagy tárkonylevéllel díszítik, majd ebbe kerül egy lehűtött, formázott buggyantott tojás. Az edényeket megtöltik folyékony aszpikkal, majd hűtőszekrénybe helyezik. A kész tojásokat salátalevéllel fedett tányérra csúsztatják, és majonézmártással kínálják fel. A kocsonyázott tojások - a kaszinótojáshoz hasonlóan - számtalan változatban elkészíthetők, hiszen a formaedényekbe aszpikkal összekevert salátákat vagy akár főzelékféléket is önthetünk.

Scroll to Top